19 Februarie 2018 In Stiri
România centenar: 1918-2018
Comunele din România – 100 de ani de existență în România Mare


În perioada 18 – 21 februarie 2018 se va desfășura la București, Hotel Rin Grand, cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). Evenimentul va avea un caracter aniversar, celebrând 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României.

Deschiderea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale - „Centenarul Marii Uniri de la 1918” va fi asigurată de ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPELE RADU.

În cadrul Adunării generale a A.Co.R., domnul academician Emil-Răzvan THEODORESCU va susține o alocuțiune dedicată prezentării importanței Marii Uniri din anul 1918 pentru istoria României.

Cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a A.Co.R. va avea loc în prezența a peste 500 de primari de comune din țară, membri ai asociației, iar din partea Guvernului României sunt așteptați să participe:

● DOAMNA Vasilica-Viorica DĂNCILĂ, PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI;
● DOMNUL Paul STĂNESCU, VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE;
● DOAMNA Grațiela-Leocadia GAVRILESCU, VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL MEDIULUI;
● DOAMNA Carmen-Daniela DAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE;
● DOMNUL Mihai-Viorel FIFOR, MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE;
● DOMNUL Eugen-Orlando TEODOROVICI, MINISTRUL FINANȚELOR PUBLICE;
● DOMNUL Valentin POPA, MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE;
● DOAMNA Lia-Olguța VASILESCU, MINISTRUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE;
● DOAMNA Rovana PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE;
● DOMNUL George-Vladimir IVAȘCU, MINISTRUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE;
● DOMNUL Ioan DENEȘ, MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR;

De asemenea, la reuniunea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare a Adunării generale - „România centenar: 1918-2018”, pe lângă miniștrii menționați, sunt invitați:

● Domnul Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului;
● Domnul Nicolae-Liviu DRAGNEA, Președintele Camerei Deputaților.



La lucrări vor participa delegații din partea:

● Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), reprezentată de doamna Tatiana BADAN, președintele CALM, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia din Republica Moldova;
● Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA) reprezentată de domnul QING Boming, secretarul general al CIFCA, domnul LIU Qian, secretarul general adjunct CIFCA și domnișoara WANG Qi, manager de programe al CIFCA;
● Comitetului European al Regiunilor (CoR), reprezentat de Secretarul general al European Alliance Group, domnul Micheal Ó CONCHUIR.

Lucrările Adunării Generale vor include subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 5 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în această funcție.

A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.

05 Februarie 2018 In Despre noi

Filiala Județeană Olt este o structură teritorială a Asociației Comunelor din România.

Filiala este condusă de Florin-Gheorhe TIUTIU, primarul comunei Nicolae Titulescu președinte și Ilie CHITEZ, primarul comunei Bobicești, președinte executiv. Din Consiliul Director mai fac parte un secretar și trei membri.

Filiala are sediul social în comuna Nicolae Titulescu din județul Olt
Principalele obiective ale Filialei Județene Olt sunt să contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunelor membre, să promoveze forme de colaborare și întrajutorare reciprocă a comunelor membre în oricare dintre domeniile: administrativ, economic, financiar, social, cultural și instituțional, să organizeze, pe principii de eficiență, eficacitate și economicitate, în baza unui acord de cooperare cu comunele/orașele din județul respectiv, activități stabilite prin lege ca atribuții ale autorităților administrației publice locale în diverse domenii, cum ar fi: auditul public intern, urbanismul, amenajarea teritoriului și autorizarea executării lucrărilor de construcții, serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanei, controlul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, poliția locală, fără a se limita la acestea. Totodată, Filiala Județeană Olt își propune să creeze și să întrețină un sistem informațional integrat, să organizeze corpuri de specialiști capabili să analizeze și să ofere soluții pentru rezolvarea problemelor comunelor, să participe împreună cu alte structuri asociative la realizarea de sarcini de interes comun, specifice comunelor și să realizeze acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes pentru comunele din județul respectiv sau pentru o parte dintre acestea.

Numai uniți în această structură asociativă, putem promova idealurile și principiile prevăzute în Cartea europeană a autonomiei locale și putem dezvolta programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, putem implementa proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea localităților și putem să reprezentăm interesele comunităților locale în forurile legislative.

Asociația Comunelor din România a devenit o voce din ce în ce mai puternică în viața administrativă și socială a României, iar fiecare membru nou al Filialei Județene Olt înseamnă o recunoaștere a profesionalismului și implicării noastre în dezvoltarea comunelor.

01 Februarie 2018 In Consiliul director
1. Florin Gheorghe Tiutiu - UATC Nicolae Titulescu
2. Chitez Ilie - UATC Bobicesti
3. Tudor Matei - UATC Oboga
4. Marin Vladut - UATC Birza
5. Ion Sorin Toma - UATC Movileni
6. Titi Peligrad - UATC Serbanesti
Ești aici: Home Articole filtrate după dată: Februarie 2018