Codul administrativ a fost adoptat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Codul administrativ, adoptat prin Ordonanță de urgență, este un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultatul unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative.

De altfel, Codul administrativ a fost o inițiativă a Asociației Comunelor din România încă din anul 2004. Prin acest act normativ a fost creat un cadru unitar și coerent, fiind reunite și simplificate prevederi ce se regăsesc în 17 acte normative.

Codul administrativ stabilește, printre altele: validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, nu prin hotărârea unei comisii de validare;răspunderea aleșilor locali pentru aprecierea necesității și oportunității actelor administrative;atestarea domeniului public prin hotărâre de Consiliu local sau județean, și nu prin hotărâre de guvern;constituirea de venit la bugetul local a redevențelor obținute prin concesionare din activități de exploatare a resurselor la suprafață (40% la nivelul bugetului local al județului pe pe teritoriul asupra căruia există activități de exploatare, 40% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului și 20% la bugetul de stat); condițiile de transfer al funcționarilor publici din administrația publică centrală în cea locală și invers.

Mesajul președintelui ACoR către prim-ministrul României, doamna Vasilica-Viorica DĂNCILĂ si către viceprim-ministrul Vasile-Daniel SUCIU, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, cu ocazia adoptării, în ședința de guvern de astăzi, a Codului administrativ.

Citit 10451 ori

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ești aici: Home Stiri Codul administrativ a fost adoptat